Глаукома

Глаукомата е заболяване, при което вътреочното налягане (обикновено повишено) уврежда необратимо зрителния нерв.

Има закритоъгълна, откритоъгълна и глаукома с ниско очно налягане. Закритоъгълната глаукома протича пристъпно със силни болки и рязко намаляване на зрението. Диагнозата е лесна, лечението - лазерно, ако е неуспешно - оперативно.

Откритоъгълната глаукома е коварно заболяване, което от начало протича без симптоми и се открива случайно при профилактичен или рутинен офталмологичен преглед. За успешното лечение на този вид глаукома най-важното е ранното откриване.

Измерването на очното налягане се извършва бързо и лесно с модерни безконтактни апарати, и ако е установено ВОН (Високо Очно Налягане) болницата разполага с високо специализирана апаратура, която изследва зрителния нерв и показва степента му на увреждане. Така по безспорен начин се доказва заболяването и стадия на увреждане. Болният остава под наблюдение, изписва се лечение с капки и след 3 - 6 месеца отново се изследва зрителният нерв - при което се сравняват резултатите и се установява овладяно ли е заболяването и спрян ли е процесът на развитие на глаукома.


NT-530P

 За връзка:

 Адрес: Христо Попович 18
 Телeфони:
   052/ 69 98 98
   052/ 60 85 06
   0876 312 314
 email:sobal.georgiev@abv.bg

 Карта